gegarandeerdperfect.nl

Online dieren

De (darm)gezondheid van je hond verbeteren: hoe doe je dat?

Het is niet ongewoon dat de darmflora van je hond ondersteund moet worden. Onder darmflora verstaan we micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels) die van nature in de darmen leven. Deze bestaat uit goede en slechte bacteriën. Een gezonde balans tussen beide soorten bacteriën is essentieel voor de gezondheid van je hond: de darmflora zorgt namelijk voor een goede spijsvertering en een goed immuunsysteem. Een gezonde samenstelling is dus erg belangrijk om je hond gezond te houden.

Wanneer kan de darmflora van mijn hond uit balans zijn?

De samenstelling van de darmflora kan worden beïnvloed door verschillende factoren. Een verstoring van de darmflora komt vaak voor na een antibiotica of wormenkuur, doordat ook goede bacteriën in de darmen door de kuur gedood kunnen worden. Een verkeerd dieet (met bijvoorbeeld veel bewerkte voedingsmiddelen) of een verandering van het dieet kunnen ook zorgen voor een verminderde groei van goede bacteriën. Stressvolle situaties zoals een dierenartsbezoek of een verhuizing kunnen er ook invloed op hebben. Tenslotte hebben vooral oudere honden vaak last van een verstoorde darmflora.

Waar krijgt mijn hond last van?

Een verstoorde darmflora valt snel te herkennen aan darmproblemen als diarree of constipatie. Hierdoor kan ook het gewicht van je hond afnemen of toenemen. Maar, darmproblemen zijn niet het enige waar je hond last van kan krijgen. Zoals eerder genoemd is een gezonde darmflora erg belangrijk voor de algehele gezondheid van een hond. Als deze uit balans is, kan dit dus leiden tot een verzwakt immuunsysteem, waardoor de hond sneller vatbaar is voor ziektes en infecties. Daarnaast kan je hond irritaties ervaren aan de huid, zoals jeuk en schilfering.

Hoe ondersteun ik de darmflora van mijn hond?

Om ervoor te zorgen dat de balans tussen goede en slechte bacteriën in de darmen van je hond gezond blijft of wordt, is het raadzaam om je hond voedingssupplementen te geven. Deze supplementen hoef je niet alleen te geven als de darmflora verstoord is, maar kan ook gegeven worden om de darmflora te beschermen en zorgen dat deze minder snel uit balans raakt. Probiotica is zo’n voedingssupplement. Probiotica zijn de ‘goede’ bacteriën die van nature in de darmen van de hond leven. Door probiotica te geven aan je hond, zorg je dus voor aanvulling van de goede bacteriën, zodat de slechte bacteriën niet de overhand krijgen. Dat zorgt weer voor een gezonde, vrolijke hond!