gegarandeerdperfect.nl

Online dieren

Pronkrug, waaraan denk jij?

Wat je moet weten over ene Rhodesian Ridgeback

Waaraan denk jij bij het woord Pronkrug? Als je de betekenis daarvan niet kent en even verder leest, dan vergeet jij dit nooit meer. Een heel aparte naam voor een heel mooi iets! Nieuwsgierig geworden? Dat is best voor te stellen. Om je uit je droom- of denkwereld te halen volgt nu de betekenis van Pronkrug: het is een hondenras. Een heel fraai hondenras met een bijzondere haargroei op de rug, een donkere streep over de rug van de hond van voor naar achter. Deze streep wordt gevormd door haar dat in tegengestelde richting groeit ten opzichte van de rest van de haargroei. Een heel opvallende donkere streep. De officiële naam voor dit ras is Rhodesian Ridgeback, een statige hond, die graag zijn neus achterna gaat. Hij wordt gerekend tot de jachthonden (ondergroep van drijfhonden of brakken). Het is een hondenras dat veel beweging en ruimte nodig heeft en als aan die voorwaarden wordt voldaan is het een geweldige en heel gezellige hond, die zich binnenshuis prima gedraagt. 

ridge van een Rhodesian Ridgeback

Uiterlijk van de Pronkrug

De Pronkrug, de Rhodesian Ridgeback, en het uiterlijk:

–          De grootte: het is een grote hond met een schofthoogte van 61 tot 68,5 cm.

–          De kleur: vergelijk de kleur van dit ras met de kleur van koren en de diverse gradaties daarvan. De kleur vaalbruin is tevens toegestaan en op de borst mag een beetje wit voorkomen.

–          De vacht: korte haren, gladde en fijne beharing, glanzend, dichtbehaard, haren liggen kort tegen elkaar. Over de rug loopt als het ware een donkere streep. Dat zijn haren die in tegengestelde richting van de rest van de vacht groeien. Dit verklaart de naam Pronkrug. Pronk is Ridge, back is rug.

–          Karakter: aanhankelijke hond, intelligent en levendig, waaks en gehoorzaam. Prima op te voeden, wees wel consequent, maar is dat niet bij alle rassen belangrijk?

–          Vervelende aandoeningen: HD, heupdysplasie, komt vaak voor, laat de hond screenen op jonge leeftijd voordat je ermee gaat “werken”. Vraag aan de fokker of HD bij de ouders voorkomt. Ook de huid kan problemen geven, dermoid sinus genaamd.

Rhodesian Ridgeback